mandag 14. februar 2011

Omgjengelige og lettdresserte hunder.

På Gamnes gård har det alltid vært gårdshund.
Tradisjonen var border collie, og det er en utrolig intelligent og lærevillig rase som vi ble veldig glad i.  Så kjøpte jeg en grå elghund til gubben i bursdagsgave for over 20 år siden, da han var ivrig jakt og skytter, og det var behov for ettersøkshund i elgvaldet. 
Den grå elghunden Dovva ble en total kontrast til Border Collie rasen, og var ikke særlig familiehund.  For å få den mer familievennlig tok vi til oss en Border Collie for å "roe den ned" - og det gikk til et visst stykke inntil den boltret seg i sauflokken hos naboen. Vi måtte bare ta begge to bort med en gang. En stor sorg. 
Da gubben pratet frampå om sort elghund var jeg kjempeskeptisk, og da jeg så hvor mye energi som den hadde - var jeg aktiv motstander - inntil jeg fikk ha den på "prøve" en måneds tid.  Den falt fort til ro, og det viste seg at den bare var understimulert - og heretter har Sort Norsk Elghund tatt mitt og gårdens hjerte. 
Her har vi en herlig rase som både er Border Collie og elghund på samme tid.  Lettlært, intelligent, familievennlig, glad i barn og har respekt for alle andre dyr.  Hundene går løs på gården sammen med kaniner, ender, høns, haner, ponnier og hester i flokk - og ser ut til å passe perfekt inn i vårt lille samfunn.  De holder seg på gården, og vi har dem sjelden i band.  På jakt tar de los med en gang - og holder elgen helt til den er felt.  Om de kalles tilbake, er det ingen problem å få de til å koble av losen.  Bare rett og slett fantastiske hunder.  De er med på fisketurer, rideturer, kjøreturer og en naturlig del av et aktivt gårdsmiljø.  I tillegg er de trygge for sauer - og lærer raskt hva som er rett og galt.  De er lydige og ydmyke - og alle blir fort glade i dem.  En siste sak er at det ikke er mye pelsdotter rundtomkring etter dem ;)
 
Vår første tispe hette Ceci , og hun bar fram 5 kull som er spredd rundtomkring i hele landet.  Hun ble 17 år, og er en hund som bidro til merkevarebygging av Gamnes gård på alle måter. De to siste år av hennes liv fikk hun en god venn gjennom Rico - og da hun døde fikk han stor sorg. Det tok oss nesten ett år før vi fant en tispe, Wynja fra Sør-Norge, og planene om avl av rasen ble satt igang. Nå er første kullet ankommet, og vi håper å finne gode hjem til dem. De leveres ferdig chippet, vaksinerte og registrert i norsk kennel klubb.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer:

Wynja

Wynja
Som skipshund på MS Varodden